Droga D2565 prowadząca do Col de Turini obejmuje długą serię zakrętów, które wiją się po zboczach gór. To arena, na której najlepsi kierowcy w historii demonstrowali swoje niezwykłe umiejętności. Rajd Monte Carlo odbywa się zimą i patrząc na ciasne agrafki poniżej przełęczy można sobie wyobrazić jak trudne panujące tutaj warunki podczas zawodów.
Odcinki specjalne rajdu prowadzące przez przełęcz Turini to klasyka nie tylko Rajdu Monte Carlo, ale rajdów WRC w ogóle. Od kilku sezonów każdą rundę kończy tzw. Power Stage, na którym kierowcy mogą zdobyć dodatkowe punkty. Jadąc tym odcinkiem drogą D54 nie tylko podziwiamy piękne widoki i pokręcone serpentyny. Uwagę przykuwają ślady na asfalcie, które dają wyobrażenie jak mordercza bywa walka o pudło.Pierwsza edycja Rajdu Monte Carlo została zorganizowana w 1911 przez Alberta I, księcia Monako, co czyni Rajd Monte Carlo najstarszym kontynuowanym cyklicznie do dzisiaj rajdem samochodowym na świecie. Na przełęczy Turini zatrzymujemy się na kawę w “Hôtel les Trois Vallées”, który jest kultowym miejscem wszystkich uczestników i fanów rajdu. To miejsce pamięta wszystkie imprezy, które poprowadzono tymi trasami czego dowodem jest kolekcja setek zdjęć, plakatów i autografów, za którą każdy fan oddałby nerkę. Droga otwarta przez jest przez cały rok, jednak obfite opady śniegu bądź lawiny mogą uniemożliwić przejazd. Zdaniem wielu kierowców, motocyklistów i rowerzystów jest to jedna z najbardziej spektakularnych tras w Europie. Wracając do Sanremo przejeżdżamy jeszcze przez świetny odcinek drogi D22. To eksponowany miejscami fragment poprowadzony zboczem góry z serią bardzo fotogenicznych tuneli wydrążonych w wapiennej skale. Widać stąd całe Monte Carlo a zjazd nad morze poprowadzono serpentynami godnymi Col de Turini. Sanremo kojarzy się z Festiwalem Piosenki Włoskiej, który jest jednym z najstarszych w Europie. Na jego wzór powstały między innymi Konkurs Piosenki Eurowizji oraz festiwal w Sopocie. Po trudach podróży można zasiąść przy głównej alei i delektować się wspaniałymi włoskim daniami okraszonymi włoskimi hitem lecącym z głośników.